top of page
Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG lahev šumivé víno oslava

BORTOLIN ANGELO

NANI RIZZI

Tanorè

BORTOLIN ANGELO

 

Vinařství Bortlin Angelo  je symbolem dokonalosti na vinařské scéně ve Valdobbiadene.

Malý rodinný podnik je proslulý v rámci své denominace pro vysokou kvalitu šumivých vín, které jsou všechny 100% Valdobbiadene DOCG.

Jejich vinařství se nachází v obci Guia, vyhlášené lokalitě pro výrobu známého šumivého sektu. Víno se zde vyrábí od roku 1968, kdy Angelo Bortolin - syn farmáře, založil společnost ponořenou do velkolepé scenérie kopců Valdobbiadene. Od roku 1983 bylo vinařství obohaceno o nová technologická zařízení, kterými se Bortolin začal specializovat na výrobu šumivých vín.

Od roku 1993 se jeho tři děti (Cristina, Paola a Desiderio) stali členy společnosti. V lednu 2010 byl jmenován Desiderio Bortolin jako majoritní akcionář. Angelo, zakladatel, se stále podílí na činnosti, ale vždy diskrétně a bez veškeré rozhodovací pravomoci. Byl to strategický tah, který umožňuje společnosti využívat podnikatelského ducha a myšlenky nové generace.

Desiderio, který nese jméno svého dědečka, je v současné době hybnou silou Bortolin Angelo SPUMANTI. S podporou sester a kvalifikovaných technických poradců se mu podařilo propagací a marketingem dostat svůj výrobek do zemí, které se zdály nedosažitelné. Produkty společnosti jsou vyváženy do velké části Evropy, USA, Kanady, Číny, Austrálie, Nového Zélandu a Malajsie.

 


Vinařství Angelo Bortolin získalo velkou zlatou medaili na Vinitaly 2011 za nejlepší šumivý sekt  Extra Dry. Ocenění získávají také v nejznámějších národních a mezinárodních soutěžích vín z Valdobbiadene DOCG.

Od roku 2014 je jejich  DOCG Prosseco v nové elegantní a originální láhvi. Láhev Bortolin Angelo SPUMANTI představuje charakteristický tvar, který se podobá kroucení révy a nově navržené etikety evokují barvy Valdobbiadene půdy.

Nápad přišel jednoho rána, kdy Desiderio a jeho otec Angelo byli ve vinici připravovat révu na nadcházející sezónu. Angelo viděl krásnou velkou zkroucenou větev révy, kterou navíc držel jako láhev sektu. Tento obraz sloužil k zásadní inspiraci pro Desideria k návrhu nové láhve.

V prestižní soutěži Gold Label získali první místo na mezinárodní úrovni mezi všemi návrhy obalu šumivého vína v průběhu 22. mezinárodní soutěže vín Vinitaly 2015.

Bortolin Angelo šumivá vína byly vybrány k přípitku při oslavách nejlepší hudby a filmů v nejprestižnějších mezinárodních událostech - z festival San Remo, k velkým událostem Radio Italia, na koncertech umělců jako Jovanotti, Ramazzotti, Bruce Springsteen, atd.

Bortolin Angelo

Jako excellence mezi excelencí šumivých vín je vinařství považováno jako nejautentičtější výraz Valdobbiadene DOCG. Výrobky vyrobené za použití nejlepších místních hroznů z rodinných vinic, pěstovaných a sklizených ruku v  ruce se starou vášní, která se můžete přenést pouze z otce na syna.

Sklizeň hroznů Glera je na strmých svazích Valdobbiadene prováděná výhradně ručně. Lisování hroznů se ve vinařství provádí velmi šetrně, pomocí lisu, který lehce stiskne hrozny a extrahuje šťávu volným tokem od samého vnitřku hroznů.
Ze 100 kg hroznů vylisují maximálně 70 litrů. Následuje fáze dekantace, ve které se zakalený mošt musí nechat stát při nízké teplotě (5-10 ° C) v nádržích po dobu asi 10 až 12 hodin. Pak proces výroby vína probíhá z čiré části moštu, kdy přidáním přírodních enzymů nastává alkoholové kvašení, které trvá asi 15 až 20 dní v nerezových tancích při konstantní teplotě 18- 20 stupňů. V tlakovém autoklávu je vína přidán cukr a kvasinky pro zachování původní ovocité a květinové vůně, která odlišuje Valdobbiadene DOCG od všech ostatních šumivých vín.

Nani Rizzi

Nani rizzi

Nani Rizzi je rodinné vinařství ve Valdobbiadene. Pěstuje  a produkuje vysoce kvalitní Prosecco od roku 1887 z hroznů z kopce Guia (Valdobbiadene).

Dědic dlouholeté tradice vinařství Denis Spagnol navazuje na práci, která byla zahájena jeho dědečkem Giovannim známým jako "Nani Rizzi". Tajemstvím úspěchu Nani Rizzi je neměnná vášeň pro vinice a okolní území, na němž se nacházejí.

Vše začíná s vinnými hrozny odrůdy Glera pěstovanými na a malebných kopcích Valdobbiadene. Díky  tradičním technikám, ale i  technologickým inovacím jsou produkována vynikající a vysoce kvalitní vína.

Výsledkem je široká škála sektu, která představuje dokonalost území, rozdělených do 3 různých typů produktů: CRU Nani Rizzi, DOCG Nani Rizzi a Doc Nani Rizzi.

Odlišné charakteristiky a typologie jsou k dispozici v závislosti na rozdílných potřebách našich zákazníků.

Tanore

Tanorè

 

Všechny vinice tohoto vinařství se nachází ve Valdobbiadene v kopcovitém terénu přímo pod horami. Péči o ně vyžaduje mnoho ruční práce. Tato oblast je jedinečná pro své mineralogické složení půdy, mikroklima a zkušenosti při výrobě šumivých vín. Díky těmto spojitostem, dosahují vína značky Tanorè vynikajících výsledků.

 
Vinice Tanorè je v oblasti Valdobbiadene na hranicích mezi malými vesničkami Santo Stefano a San Pietro. Toto místo je mezi  kopci v údolí a je chráněno strmými svahy na severní straně a celý rok zalito slunečním svitem. Místo, kde sídlí vinařství, je nejcennější lokalita Valdobbiadene zvaná Cartizze, kde roste nejlepší Prosecco na světě.

Ano, na světě, protože Prosecco se narodilo právě zde v těchto kopcích. Garantovaný původ a nejvyšší klasifikace se nachází právě mezi kaskádami zlatých vinic révy vinné od Valdobbiadene do Conegliana. A Cartizze je zlaté jádro tohoto malého mikrokosmu složeného z 3000 hektarů vinic. Jeho mimořádné a jedinečné půdy obsahují ve svých útrobách dějiny světa. Před 20 až 15 miliony lety byla tato oblast pokryta  mořem, na jehož dně se nacházely vrstvené písky, jíly a vápence. Růst tohoto mořského dna vytvořil na povrchu skály, které byly v důsledku působení počasí, vegetace a mikroorganismů transformovány do mělké písčité půdy pokryté směsí písků a hornin. Další vinice Tanorè se nacházejí v obci Valdobbiadene a vzhledem k velké geologické rozmanitosti, má každá z nich různé vlastnosti. 

bottom of page