top of page

Rok na vinici aneb co všechno se stane, než si otevřete lahvinku

  • jindrichzimola
  • 31. 7. 2018
  • Minut čtení: 3

Zátka tiše bouchne, bublinky ve skleničce zapěni, vy si přičichnete a ochutnáte. Lahodná chuť a bublinky se vám rozlijí po patře… ale než se tak stane, odehraje se mnoho důležitých chvil v životě vinaře i jeho vína.

Zima a jaro

Je tady začátek roku, většina práce se zpracováním předchozího ročníku je hotova a vinaři si tak mohou na chvíli oddechnout. Chvilka relativního klidu, ale neznamená žádnou zahálku. Stále je třeba vinice kontrolovat. V závislosti na počasí se potom během února a března vinice prořezávají. Révu je vhodné řezat v bezmrazých a suchých dnech.

V květnu začíná réva kvést a je nejzranitelnější vůči mrazíkům, které v tomto období vinaře tak rádi trápí. Pokud totiž květy přemrznou, nestanou se z nich hrozny a víno není z čeho vyrábět.

Léto, období zelených prací

Začátkem léta naopak vinaři vidí déšť rádi, v tomto období je voda velmi důležitá, aby hrozny pěkně rostly. A protože je na vinohradu pořád co dělat, červen a červenec jsou obdobím tzv. zelených prací. Je třeba se zbavit přebytečných listů, které stíní hroznům. Během léta totiž hrozny dozrávají a začínají se zbarvovat, je tedy nesmírně důležité aby se k nim sluníčko dostalo. To v hroznech vytváří cukr a aromatické látky.

Konec léta a vinobraní

Toto období je očekáváno s napětím snad ve všech vinicích na světě. V polovině srpna začnou komisaři Ochranného sdružení Proseccoza spolu s pěstiteli prověřovat zralost a zrání hroznů ve vinicích. Podle zjištění pak dají vinařům pokyny k zahájení sklizně v konkrétních lokalitách. To zaručuje, že hrozny jsou sklízeny v ten pravý okamžik.

Podzim, jde se do finiše

Hrozny posbírány a jde se na to. Výroba vína Prosecco Superiore di Conegliano-Valdobbiadene má svá jasná pravidla tzv. Pravidla disciplíny. Jedním z nich je například výhradně ruční sklizeň.

Po sběru následuje lisování hroznů. K lisování se přistupuje po svozu hroznů z různých vinic do jednotlivých sklepů, čímž začíná samotný proces vinifikace. Lisování se provádí s využitím velmi sofistikovaných strojů, které lisují celé hrozny tak jemně, že je zachycen pouze samotok, čistá šťáva ze středu bobulí. Pravidla disciplíny vymezují, že maximální povolená výlisnost je 70 l moštu ze 100 kg hroznů.

Následuje odkalování, kdy je hustý a kalný mošt z lisování odváděn do vysokých odkalovacích nádrží z nerezové oceli. Mošt se zchladí na 5 – 10°C a po přibližně 10 - 12 hodinách je stočena čirá část moštu. Fermentace může začít.

Po tzv. zákvasu následuje alkoholové kvašení. To probíhá při teplotě 18 – 20°C a podle použitého kmene kvasinek trvá v rozmezí 15 až 20 dní. Po fermentaci začíná fáze vyzrávání mladého vína. To už je ale konec listopadu nebo začátek prosince, jejichž nízké teploty umožňují lepší sedání kalů vína v tancích.

Další krok ke zrození prosecca se přiblíží v okamžiku, kdy se začínají čistit základní vína pro kupáž. Do této chvíle byly vína z různých vinic, z různých období sklizně a různých vlastností ošetřovány a uloženy odděleně. V tuto chvíli nastal ten správný čas, kdy jsou míchána v nejoptimálnějších poměrech. Po pečlivém ochutnávání jsou scelovány ty odpovídající z nich. Pouze několik znamenitých partií vín, které mají nevšední styl a mimořádnou vyrovnanost, je použito pro zpracování na šumivá vína zcela samostatně. Po scelení vín do cuvée se přidá cukr a zákvas a následuje přečerpání do speciálního tanku - autoklávu.

Na závěr celého procesu přichází lahvování. Prosecca se plní do různých typů lahví, podle toho jestli se jedná o tranquillo, frizzante nebo spumante. Všechny lahve jsou tmavé barvy, aby světlo negativně neovlivňovalo víno. Každá z lahví musí být vymyta, naplněna, uzavřena korkovou zátkou a etiketována. Lahve jsou skladovány ve sklepích či skladech, kde je stálá teplota a vlhkost vzduchu. Po asi 30-40 dnech je víno připraveno k uvedení na trh pro rychlou spotřebu.

Ochutnejte výsledek tohoto úžasného příběhu a objednejte si některé z vynikajících Prosecco Superiore di Conegliano-Valdobbiadene na našem e-shopu.


 
 
 

Comentários


Stay Up-To-Date with New Posts

Search By Tags

bottom of page