top of page
Sjeďte níže

Jak poznáte, co je v lahvi

Rozdělení prosecca podle zbytkového cukru
 

Brut – velmi svěží šumivé víno přecházející do nádherné jemnosti s obsahem cukru do 12g/l. Vyváženost vůní a chutí ovoce, květin s výraznou kyselinkou a  dlouhotrvajícím perlením, které vytváří sametově lahodnou pěnu. To vše pobízí k tomu říci si „ Nestačí jen jedna.“

Extra Dry – lahodné, harmonické  a naprosto překvapující šumivé víno s obsahem cukru mezi 12- 17 g/l, s příjemným perlením a bohatou pěnou, která zaplní vaše ústa. Vůně i chuť bílého ovoce a citrusů vás naprosto uchvátí. Zanechá nezapomenutelný zážitek, který budete chtít znovu a znovu prožít.

 

Dry – poutavé a smyslné šumivé víno představující veškerou vášeň pro vaše chuťové pohárky. Obsah cukru mezi 17- 32 g/l a příjemná vůně doplňující se s harmonickou kulatou chutí a jemným perlením, vytváří začátek pro nekonečnost výjimečného okamžiku.

Glera Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Podle cukru
Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG lahev šumivé víno oslava

Rozdělení prosecca podle způsobu výroby
 

Charmat
Způsob výroby neboli zrání vína probíhá především metodou Charmat. Důležitým prvotním krokem je sběr kvalitních a zdravých hroznů, z kterých je lisováním získána pouze šťáva a nic jiného. Poté následuje tzv. sedimentace, během které se zakalený mošt v tancích ochlazuje na 5 až 10 °C. Dokončením této fáze začíná vinifikace čirého moštu a získání základního vína.

Dále přichází na řadu konečná fáze výroby prosecca a to je druhotné kvašení. Jednotlivé odrůdy vína se musí nejprve důkladně ochutnat. Poté se smíchají a spolu s cukrem a kvasinkami přečerpají do tlakových nerezových nádob. Při této refermentaci získává víno jemné bublinky, díky kterým se prosecco stává tak jedinečné. Po 30 dnech je toto kvašení dokončeno.

 

Col Fondo

Na rozdíl od typu vyráběného v autoklávu (přetlakové nádoby) najdeme i tradiční výrobu, kdy k druhotnému kvašení dochází v lahvi a součástí  vína zůstává jemný kvasniční kal. Col Fondo neboli „zakalené“ prosecco je připraveno k vypití ideálně na začátku léta, nebo na podzim po vinobraní. Má charakteristickou slámově žlutou barvu. K ovocné a květinové vůni se nám přidávají atraktivní kvasnicové tóny. Toto je považováno za místní tradici a dodnes se vyrábí téměř v každé rodině.

Podle výroby

Rozdělení prosecca podle tlaku v lahvi
 

Spumante vzniká druhotným alkoholickým kvašením, které se po otevření láhve vyznačuje unikajícím oxidem uhličitým. Ten pochází výhradně z kvašení. Obvykle tlak v lahvi dosahuje 5-6 barů. Pěna spumante je plná velkého množství malých bublinek, které zůstávají dlouho po nalití ve sklenici.

 

Frizzante má nižší tlak – obvykle 1 - 2,5 baru. Má spíše menší počet větších bublinek. Perlení je kratší než u spumante.

 

Tranquillo (tiché víno) vykazuje téměř nulový tlak a neobsahuje žádný oxid uhličitý.

Podle tlaku

Rozdělení prosecca podle oblasti původu
 

DOC ( Denominazione di Orgine Controllata )

Vína mají kontrolovaný původ, hektarový výnos, dobu zrání, technologii zpracování a kvalitu. Existuje jich více než 500 druhů, můžete se setkat s průměrnými víny, ale i opravdovými skvosty.

DOCG ( Denominazione di Orgine Controllata e Garantita)

Od roku 1980 platí pro nejvyšší stupeň kvality v Itálii. V současné době se takto označuje cca 40 druhů italských vín. Veškeré procesy jsou velmi přísně kontrolovány, včetně původu révy, hektarového výnosu a nadmořské výšky vinic. Před lahvováním je vinař povinen nechat kvalitu vína přezkoumat komisí ministerstva zemědělství. Pokud je odpovídající, smí své víno označit DOCG.

Dále pak mohou mít vína DOCG další označení – a to Rive a Cartizze.

 

Rive je označení vína, kdy hrozny pochází z jediné obce a vinice leží ve vysoce strmých svazích kopců Conegliana Valdobbiadene. Těchto Rive je zde 43. Kombinace půdy, expozice a mikroklima dává hroznům svou odlišnost a zdůrazňuje vlastnosti, které pak vnímáme ve víně.
Hrozny se sbírají výhradně ručně a výnosy jsou sníženy na 13 tun z hektaru. Datum vinobraní musí být uveden na etiketě.

Superiore di Cartizze vyjadřuje absolutně špičkovou kvalitu.  Na území ve tvaru pětiúhelníku se rozkládá pouhých 107 hektarů vinic, ležících uprostřed nejstrmějších svahů San Pietro di Barbozza, San Stefano a Saccol v obci Valdobbiadene. Maximální výnos je 12 tun hroznů na hektar.

Dokonalá  kombinace mírného mikroklima a velmi starých půd, pískovec a jíl, dávají těmto vínům jedinečné vlastnosti. 

Zlatě zabarvené víno se vyznačuje velmi výraznou vůní, připomínající  jablka,  hrušky, citrusové plody, silné aroma broskve, meruňky a květů růží spolu s jemnou dochutí mandlí. Chuť je velmi vyvážená a svěží, plná zralého ovoce a podpořena delikátním perlením s bohatou pěnou.

Podle oblasti
bottom of page