top of page

Prosecco nejlepší parťák v kuchyni


Není žádným tajemstvím a i my jsme v předchozím článku zmínili, že prosecco se nehodí jen do skleničky, ale s jeho pomocí se dají připravit i vynikající pokrmy. Proto vám přinášíme inspiraci v podobě 3 receptů připravených s proseccem. Naše menu je inspirováno jak jinak než Itálií

Předkrm – Krevetové rissoto s proseccem a bazalkou

180 gramů rýže Arborio 4 lžíce olivového oleje 1 menší cibule 1 sklenka prosecca 300 mililitrů zeleninového vývaru 30 gramů másla 8 kusů čerstvých krevet 1 menší hrst strouhaného sýra – Parmigiano-Reggiano nebo Grana Padano

Očistěte si krevety, zbavte je střívek a hlav. V dostatečně velkém hrnci rozpalte olej, nechte zpěnit cibulku a přidejte rýži. Tu řádně promíchejte a nechte zrnka uzavřít. Přilijte prosecco a nechejte odpařit. Po částech přilévejte postupně teplý vývar. Ke konci varu dochuťte solí a přidejte očištěné krevety (délka varu krevet záleží na jejich velikosti). Pak hrnec stáhněte z plotny, vmíchejte studené máslo, znovu přiklopte a nechte odstát 2–3 minuty. Vmíchejte nastrouhaný sýr, ozdobte čerstvými lístky bazalky a podávejte.

Hlavní chod – Kuře se zeleným hráškem a proseccem

1 celé kuře, naporcované 5 lžic oleje Mořská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti 500 gramů nových brambor 1 střední cibule nebo odpovídající množství pórku 1 lahev prosecca 2 hrnky čerstvého hrášku 1 polévková lžíce másla 2 polévková lžíce nakrájeného kopru

Předehřejte troubu na 180 stupňů. V pánvi vhodné pro pečení v troubě rozehřejte polovinu oleje a opékejte na něm kousky osoleného a opepřeného kuřete kůží dolů asi 5 minut, než bude kůžička hezky zlatavá a křupavá. Poté kuře dejte na stranu a z pánve odeberte přepálený tuk. Do stejné pánve přidejte zbytek oleje a brambory na něm opékejte cca 10 minut, dokud nezhnědnou. Na poslední 2 minuty dejte brambory v pánvi na stranu a přidejte k nim cibuli a opékejte 2 minuty. Přidejte prosecco a vařte 1 minutu. Vraťte kuřecí kousky do pánve, přeneste do trouby a pečte 40 minut. Přidejte hrášek a nechte v troubě ještě dalších 5 minut. Na kuře poklaďte plátky másla, posypejte koprem a okamžitě podávejte.

Sladká tečka – Prosecco truffles 120 g smetany na šlehání 400 g kvalitní hořké čokolády, nasekané na kousky 80 g prosecca 1-2 lžíce Cointreau, koňaku nebo jiného likéru Holandské kakao na obalení

Nasekanou čokoládu dejte do větší misky. Smetanu přiveďte k varu a poté ji nalijte na čokoládu. Začněte čokoládu se smetanou míchat, po chvilce vám vznikne jemný krém, tzv. ganache. Nyní přidejte prosecco a dobře promíchejte. Jakmile se vše spojí, přidejte Cointreau (pokud chcete jemnou pomerančovou chuť) nebo jakýkoliv jiný likér podle vaší chuti. Směs nechte alespoň hodinu chladit (lépe do druhého dne), musí se z ní dát tvarovat. Pokud směs vylejete na plech, bude se vám potom lépe hmota vyndávat.

Připravte si misku s kakaem. Pomocí lžičky nebo vykrajovátka na ovoce ve tvaru kuličky, vykrajujte kousky podobné velikosti. Pak každý kousek mezi dlaněmi vytvarujte do hezčí kuličky. Je dobré si ruce vychladit studenou vodou nebo použít kuchyňské/chirurgické gumové rukavice, které minimalizují přenos tepla z dlaní na čokoládu. Na závěr každou kuličku obalte v kakau.

Nezapomeňte si k vaření a degustování nalít skllenku lahodného prosecca. Ideálně z našeho e-shopu.

Buon appetito!


Stay Up-To-Date with New Posts

Search By Tags

bottom of page