top of page

10 věcí, které byste rozhodně měli vědět o proseccu

Je tady léto a tak většina z nás v tomto období preferuje lehká a svěží vína. V minulých letech to byla především vína růžová, ale v poslední době se čím dál častěji o slovo hlásí prosecco. O nárustu popularity tohoto šumivého vína svědčí i růst v jeho výrobě, vyrábí se ho totiž až desetkrát víc než před deseti lety. A to je hodně bublinek

Níže v 10 bodech představíme čím je tento nápoj tak zajímavý.

1. Prosecco chutná jinak než šampaňské

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že mezi nimi není moc veliký rozdíl, opak je pravdou. V šampaňském hledejte chutě blízké sušenkám, sýrům, mandlovou chuť s kombinací pomerančové kúry a bílých třešní.

V proseccu zase najdete ovocné a květinové vůně, tóny tropického ovoce, lískové oříšky, vanilku nebo med.

2. Jaká je hlavní odrůda používaná pro výrobu prosecca

Prosecco se vyrábí z několika odrůd vinné révy, tou hlavní je ale Glera, která musí být obsažena z alespoň 85%. Další odrůdy používané pro výrobu prosecca jsou Verdiso, Perera a Bianchetta Trevigiana.

3. Kde se vyrábí prosecco a co je to to DOC a DOCG

Všechna prosecca pochází ze severní Itálie, z oblastí kolem měst Terst a Benátky.

Pokud najdete na vaší lahvi označení Prosecco DOC (Denominazione di origine controllata neboli kontrolované označení původu) je vaše prosecco z některé z devíti provincií regionů Veneto nebo Friuli Venezia Giulia.

Pokud je však na vaší lahvi označení Prosecco Superiore DOCG (Denominazione di origine controllata neboli kontrolované označení původu s garancí) může pocházet jedině z oblastí mezi městy Conegliano a Valdobbiadene (Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG) nebo z okolí města Asolo (Asolo Prosecco Superiore DOCG).

4. Jaký je rozdíl ve výrobě prosecca a šampaňského

Jedinečnou vlastnost šumivého vína, tedy bublinky, způsobuje oxid uhličitý (CO2), který vzniká jako vedlejší produkt při kvašení. Zatímco u šampaňského vznikají bublinky při druhotném kvašení již v lahvích (Méthode champenoise) u prosecca k druhotnému kvašení dochází v nerezových ocelových tancích (metoda Charmat-Martinotti).

5. Prosecco můžete i navštívit

Až někdy při toulkách Itálií narazíte na směrovku s označením Prosecco, není to vtip. Toto městečko skutečně najdete nedaleko Terstu, a jak správně hádáte, je to místo kde prosecco původně vzniklo.

6. Prosecco je jedním z nejvšestrannějších vín

Pokud hledáte víno, které se výborně hodí v kteroukoli denní dobu, pak rozhodně sáhněte po proseccu. Je vhodné jako aperitiv i k dezertu. Poslouží také jako vynikající doplněk k mnoha různým jídlům. Nikoho nepřekvapí, že se skvěle snoubí s typickými italskými pokrmy jako je pizza, těstoviny nebo saláty. Překvapivě skvělé je ale i spojení prosecca s rybími pokrmy, mořskými plody, thajskou, japonskou nebo jinou exotickou kuchyní.

7. Kolik je v jedné lahvi bublinek?

Podle vědeckých výpočtů je v jedné lahvi až 49 miliard bublinek. To je pořádná nálož i v jedné skleničce ;)

8. Ale ne všechna prosecca mají bublinky

Věděli jste, že prosecco má tři různé „stupně bublinkatosti“? To s nejvíc bublinkami je spumante, o něco méně bublinek má frizzante a žádné tranquillo.

9. Rychlé špunty

Až budete otevírat lahev pěkně vychlazeného prosecca dávejte si pozor, zátka totiž může vyletět rychlostí až 45 km/h!

10. Na zdraví!

Sklenka prosecca má méně kalorií než sklenka tichého vína. Navíc snižuje krevní tlak, podporuje krevní cirkulaci a posiluje tak vaše srdce ;)

Seznamte se s proseccem osobně, vyberte na e-shopu to své a najděte lásku na celý život.

Stay Up-To-Date with New Posts

Search By Tags

Zatím žádné štítky
bottom of page