Prosecco není jen šumivé víno
Také jste již podlehli kouzlu prosecca, nyní se vám doma chladí několik lahví tohoto skvělého vína a vy čekáte na příležitost je otevřít. Pokud si kladete otázku jaká je správná teplota a sklenky k podávání, nebo jaké jídlo si k proseccu připravit, čtěte dál.
K jaké příležitosti?
Největší předností prosecca je, že se hodí téměř ke všem příležitostem. Jednoduše s ním nejde šlápnout vedle. Servírovat ho můžete už od dopoledne ke svátečnímu brunchi, jako sklenku lehkého vína k obědu, doplněk dezertů, na večerní popíjení i na přípitek při slavnostních příležitostech.
Jak chladit?
Nejčastější chybou, které se můžete dopustit je podchlazení. Pokud prosecco vychladíte příliš, naprosto potlačíte aroma i chuť vína. Správná teplota podávání je 5-8 °C, lahev je tedy vhodné nachladit na 3 až 5 stupňů, při rozlévání do sklenek o pokojové teplotě pak snadno dosáhneme správné teploty.
A co sklenice?
Jako nejvhodnější sklenice jsou doporučovány ty ve tvaru tulipánu, které nechají víno hezky rozvinout. Své zastánce mají i tzv. flétny, ve kterých vám bublinky déle vydrží.
Prosecco a jídlo
Snoubení prosecca a jídla je také velice široké. Nejlépe se samozřejmě hodí k jídlům italské kuchyně. Jako předkrmy proto volte italské sýry nebo uzeniny, třeba prosciutto a cacciatorini. Ve společnosti prosecca samozřejmě vynikne dobře připravená pizza, pasta a saláty. Výborné je ale také k rybám a mořským plodům v různých podobách. Určitě vás velmi mile překvapí kombinace prosecca a sushi ;) Pokud máte rádi kuchyni asijskou, ani zde neuděláte chybu, dáte-li si sklenku například k thajskému curry. Jako dezert si rozhodně dopřejte sorbet nebo čerstvé ovoce.
Prosecco se skvěle hodí i přípravě některých jídel a dezertů, ale o tom zase někdy příště.
Tak na zdraví a dobrou chuť!
A nezapomeňte pravidelně doplňovat zásoby na chcibublinky.cz