top of page

Prosecco není jen šumivé víno


Také jste již podlehli kouzlu prosecca, nyní se vám doma chladí několik lahví tohoto skvělého vína a vy čekáte na příležitost je otevřít. Pokud si kladete otázku jaká je správná teplota a sklenky k podávání, nebo jaké jídlo si k proseccu připravit, čtěte dál.

K jaké příležitosti?

Největší předností prosecca je, že se hodí téměř ke všem příležitostem. Jednoduše s ním nejde šlápnout vedle. Servírovat ho můžete už od dopoledne ke svátečnímu brunchi, jako sklenku lehkého vína k obědu, doplněk dezertů, na večerní popíjení i na přípitek při slavnostních příležitostech.

Jak chladit?

Nejčastější chybou, které se můžete dopustit je podchlazení. Pokud prosecco vychladíte příliš, naprosto potlačíte aroma i chuť vína. Správná teplota podávání je 5-8 °C, lahev je tedy vhodné nachladit na 3 až 5 stupňů, při rozlévání do sklenek o pokojové teplotě pak snadno dosáhneme správné teploty.

A co sklenice?

Jako nejvhodnější sklenice jsou doporučovány ty ve tvaru tulipánu, které nechají víno hezky rozvinout. Své zastánce mají i tzv. flétny, ve kterých vám bublinky déle vydrží.

Prosecco a jídlo

Snoubení prosecca a jídla je také velice široké. Nejlépe se samozřejmě hodí k jídlům italské kuchyně. Jako předkrmy proto volte italské sýry nebo uzeniny, třeba prosciutto a cacciatorini. Ve společnosti prosecca samozřejmě vynikne dobře připravená pizza, pasta a saláty. Výborné je ale také k rybám a mořským plodům v různých podobách. Určitě vás velmi mile překvapí kombinace prosecca a sushi ;) Pokud máte rádi kuchyni asijskou, ani zde neuděláte chybu, dáte-li si sklenku například k thajskému curry. Jako dezert si rozhodně dopřejte sorbet nebo čerstvé ovoce.

Prosecco se skvěle hodí i přípravě některých jídel a dezertů, ale o tom zase někdy příště.

Tak na zdraví a dobrou chuť!

A nezapomeňte pravidelně doplňovat zásoby na chcibublinky.cz


Stay Up-To-Date with New Posts

Search By Tags

Zatím žádné štítky
bottom of page